dinsdag 22 december 2009

Recept: kerstige peperkoekjes


Derde kerstdag (mijn Kerst bestaat uit drie dagen cadeautjes en heel veel eten) organiseer ik een high tea met hartige hapjes, tuttige taartjes en slechte snoepjes. Ik heb de culi-tijdschriften, kookboeken en food sites al flink doorgespit. Een kookwonder ben ik (nog) niet, maar dit simpele recept zou toch moeten lukken.

Peperkoeken
 

(voor +/- 20 stuks)

       Ingrediënten
  • 125 g donkerbruine basterdsuiker
  • 125 g keukenstroop
  • 1 el koekkruiden
  • 100 g boter
  • 1,5 tl bakmeel, gezeefd
  • 500 g bloem, gezeefd
  • 1 ei

     
Hoe maak je de peperkoekjes?
Breng de basterdsuiker met de stroop, kruiden en boter op laag vuur aan de kook in een pan met dikke bodem en laat de suiker onder regelmatig roeren oplossen. Laat het wat afkoelen en meng de bakpoeder erdoor.

Meng de bloem met een snufje zout in een ruime kom en voeg het suikermengsel en het ei toe en meng alles goed. Laat afgedekt minimaal 2 uur rusten in de koelkast. 

Rol het deeg uit tot een lap van 3 mm dikte en steek er met kerstvormpjes figuurtjes uit (of gebruik een zelfgemaakte mal). Maak eventueel een mooi gaatje met een satéprikker in de koekjes als je ze wilt ophangen aan lint of draad in de kerstboom. Kneed alle restjes deeg bij elkaar, rol opnieuw uit en steek er weer koekjes uit.

Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze 8-10 min. in het midden van de oven en laat ze op het rooster afkoelen.


Glazuur
Heb je de koekjes gebakken? Dan is het tijd voor het leukste klusje. Het versieren van de koeken!
Glazuur en andere versieringen kun je kopen bij Albert Heijn en Xenos. Wees vooral lekker creatief. Volgende week vind je op TheBellJar.nl natuurlijk een foto van de high tea.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...