donderdag 2 juni 2011

Rihanna's videoclip opnieuw onder vuur...


... deze keer bijna letterlijk. In haar nieuwe videoclip Man Down schiet de 23-jarige zangeres een man dood die haar heeft aangerand.

Man Down in central station
De video start met Rihanna die een onbekende man in central station neerschiet. Vervolgens is in een flashback te zien dat de zangeres na een avondje stappen met vriendinnen wordt lastiggevallen door dezelfde man. De suggestie wordt gewekt dat Rihanna wordt verkracht door de onbekende heer.

Amerika op de achterste poten
Natuurlijk is conservatief en schijnheilig Amerika weer te klein voor een clip als deze. Verschillende Amerikaanse belangengroepen vallen over de gewelddadige beelden. "Ik heb nog nooit zo'n kille, berekende executie primetime op televisie gezien," aldus een woordvoerder van Industry Ears.

Het is niet de eerste keer dat mensen vallen over videoclips van Rihanna. Haar vorige clip S&M werd door veel muziekstations niet uitgezonden vanwege de vele kinky pakjes en poses waarin de zangeres te zien was. Haar duet met Eminem, Love the Way You Lie, deed veel stof opwaaien omdat er veel huiselijk geweld in de clip te zien was.

Rihanna reageert op Twitter
Rihanna, die in 2009 werd mishandeld door Chris Brown, lijkt zelf niet wakker te liggen van alle commotie. Via Twitter reageerde ze dat ze trots is op het feit dat vrouwen haar video snappen. "We zijn sterk, onschuldig, leuk, flirterig en kwetsbaar. Soms kan onze onschuldigheid leiden tot naïviteit. Dit kan een ieder van ons overkomen."

Olifantenhuid
Zelf snap ik de ophef over deze video niet helemaal. Ik ben niet zo gauw gechoqueerd. De beelden zijn soms misschien een beetje luguber, maar zien we zulke schietscènes niet regelmatig voorbij komen in films? Om nog maar te zwijgen over het journaal, dat toch ook op primetime wordt uitgezonden. Ik vind dat we een olifantenhuid moeten kweken, in plaats van mensen in bescherming te nemen en de media de schuld te geven van allerlei misdaden. Het is altijd nog aan onszelf om na te denken voordat we handelen. Ben je daar niet toe in staat, dan heb je hulp nodig. Kan Rihanna niets aan doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...