Over TheBellJar.nl


Het verhaal achter TheBellJar.nl

"I stepped into the room"
...Daarmee eindigt het boek The Bell Jar. Ik begin er mijn lang gekoesterde droom mee: TheBellJar.nl.

1999, groep acht. Om mijn verjaardag te vieren ging ik met drie vriendinnen en mijn moeder naar de film Ten Things I Hate About You. Een tikkeltje oversext was-ie wel, maar deze ogenschijnlijk gewone romcom stond, op de dag dat de video uitkwam, al bij mij op de plank. Ik was gefascineerd door karakter Kat Stratford, gespeeld door Julia Stiles. Zij zou al snel mijn favoriete actrice worden. Nog steeds geen slechte keus als je denkt aan de huilscène van Save the last dance. "I miss her so much".

Ook ik droomde ervan om ooit toegelaten te worden tot een gewilde school, namelijk het Amsterdam Fashion Institute. Kat maakte het mee in de film. Ook ik droomde ervan om gitaar te spelen. Kat kreeg er één van van droom-boy Heath. En dan is er nog dat moment in de film, dat er muziek klinkt met de tekst: "Sunshine in the morning makes me happy"... Er wordt ingezoomd op Katarina, die intens verdiept is in een boek. De titel is duidelijk van de cover af te lezen: The Bell Jar.

Toen ik tijdens Engelse les een boek moest kiezen van de indrukwekkende literatuurlijst, viel mijn oog op 'Kat's book'. Heftig, dramatisch en erg donker, zo zou ik het boek willen omschrijven. Maar ook herkenbaar, ja dat is 'De Glazen Stolp' zeker. En voor mij heeft de titel van het boek dan ook een dubbele betekenis. Hoofdpersoon Esther zit voor haar gevoel gevangen onder een glazen stolp. Maar tegelijkertijd is zo'n stolp een middel om je mooiste, lekkerste of meest dierbare bezit (de roos in Belle en het beest of vers afgebakken broodjes) onder ten toon te stellen.

Deze naam gonsde al een tijdje door mijn hoofd. Toen ik las dat míjn Julia Stiles de hoofdrol gaat vertolken in de verfilming van The Bell Jar, wist ik het zeker. Tien minuten later heb ik de domeinnaam laten vastleggen.

Mijn paarse gitaar staat te verstoffen, Heath Ledger is overleden, mijn opleiding is inmiddels afgerond. Ik stap uit de voetsporen van Katarina. Step into MY room, TheBellJar.nl.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...